Cauta in stiri

RSS Feed

bujii

Cine ne aprinde pasiunea

Costi Radoi | 11.02.2012
Foto ©: NGK

Cea mai mare si mai cunoscuta companie producatoare de bujii, fise si pipe de bujii, este NGK. Istoria ei se pierde in anii perioadei interbelice, tocmai ca cea a companiei Daido Kogyo de care am mai vorbit, aratand astfel ca modelul japonez de dezvoltare este cel castigator.

Compania a luat fiinta la 11 noiembrie 1936, avand pentru inceput un capital de un milion de yeni. Un an mai tarziu, iesea pe piata prima bujie marca NGK. Produsul a fost un real succes, astfel incat compania a avut un start promitator.

Razboiul a fost o incercare grea pentru japonezi, avand in vedere si faptul ca au “beneficiat” de 2 bombe atomice, astfel incat foarte multe fabrici s-au inchis, sau au fost distruse in timpul conflagratiei mondiale.

In 1949, insa, compania ia avant stabilind bazele unei alte companii, numita NTK, specializata in ceramica industriala, astfel cele 2 companii vor merge mana in mana in ceea ce priveste dezvoltarea produselor. Tot in acest an, NGK va fi listata la bursele din Tokyo si Nagoya.

In 1958, ambele companii vin pe piata cu inovatii importante, in ceea ce priveste ultima lor generatie de produse. In timp ce NTK elibereaza pe piata sisteme si dispozitive de taiat pe baza de ceramica industriala, NGK aduce pe piata primele bujii cu miez de cupru, bujii ce suportau o rata de aprindere mai mare si o rezistenta in timp mult superioara fata de ceea ce exista pe piata in acel moment.

1959 reprezinta anul in care compania NGK face pasul in afara Japoniei, infiintand Ceramica e Velas de Ignicao do Brasil Ltda. Acesta a fost pasul care a insemnat inceputul expansiunii mondiale a NGK. Japonezii au mai deschis apoi in anii urmatori, fabrici si filiale de vanzari in USA, Malaezia, Thailanda, UK, Indonezia, Ecuador, Germania, Australia, Canada, Taiwan, Coreea, Franta, Mexic, Singapore, China, India si Filipine. Toate aceste tari au filiale oficiale de distributie, numai cateva dintre ele insa, avand si fabrici. Pe langa aceste filiale de vanzari, s-au mai deschis multe fabrici si linii de montaj in tara mama, Japonia.

In 1973, NGK incepe productia de senzori de temperatura pentru automobile, pentru ca in 1980 sa inceapa productia de relee automate pentru bujiile incandescente, iar in 1985 incep si productia de bujii incandescente, avand in vedere avantul luat de productia de autoturisme cu motoare diesel.

In 1991, totalul bujiilor fabricate depasea 5 miliarde de bucati, iar in 2000 japonezii de la NGK aduc un nou produs revolutionar: bujiile pe baza de iridium. Pentru ca deja revolutionasera productia bujiilor cu scanteie, in 2004 revolutioneaza si productia bujiilor incandescente, aducand pe piata noua generatie ce se incing mai tare si mai rapid, avand un effect net superior fata de vechea generatie.

In afara de bujii, NGK mai este cunoscuta si pentru calitatea ridicata a fiselor de bujii si a pipelor, foarte rezistente atat la coacerea termica premature, cat si la protectia desavarsita impotriva intemperiilor, functionand la randament maxim chiar si in cele mai vitrege conditii atmosferice.

Bookmark and Share
 

Spune-ti parerea

 
 
 
 
 
 

Avertisment
Autorul comentariului va fi singurul responsabil de continutul acestuia si isi va asuma eventualele daune, in cazul unor actiuni legale impotriva celor publicate.
Va rugam sa nu folositi un limbaj indecent.