Cauta in stiri

RSS Feed

dispozitive, instrumente

Instrumente inteligente ... TecMate

Costi Radoi | 17.01.2012
Foto ©: TecMate

Intr-un articol trecut, am vorbit despre OptiMate 6, un redresor, tester si un instrument de diagnoza si desulfatare a bateriilor usor sulfatate. Am amintit atunci ca este un produs al companiei TecMate. Unde sunt situati si cum au pornit, tine de istoria lor. Noi ne vom lua azi de linia lor de productie, linie ce a dat niste instrumente chiar interesante si folositoare, de multe ori poate cele mai inteligente instrumente aflate in dotarea unor ateliere de reparatie cu profil moto.

1) OptiMate 4 este un optimizator integral automatic pentru vehicule recreationale (2-50Ah). Pana acum s-a inregistrat uzul a peste 1 milion de unitati in ateliere de service, fiind folosite pe motociclete, atv-uri, etc. Curentul de incarcare ridicat permite acum si mentenanta bateriilor auto. Desulfateaza, incarca, testeaza si mentine bateriile de 12V. Are o carcasa rezistenta la intemperii si poate ramane conectat perioade indelungate, fara riscuri. Este protejat electronic, la fel ca toate produsele TecMate - adica nu exista sigurante ce trebuie inlocuite - impotriva inversarii polaritatii sau a atingerii bornelor, chiar si impotriva scanteilor. Mai simplu si mai economic este OptiMate 3+ care se livreaza si cu posibilitatea personalizarii.

2) AccuMate Compact este tot un produs 100% automatic si sigur. AccuMate este un redresor simplu de incarcare si intretinere, ideal pentru baterii de 2-32 Ah.

3) BatteryMate 150-9 este un tester dinamic cu functie de incarcare incorporata. Este ideal pentru prima incarcare (formatarea) oricarei baterii de 12V, fie ca e clasica, pe gel sau fara intretinere. Acest instrument a fost primul fabricat si inca se mai afla pe linia de productie a companiei, inca din 1990. Testul simuleaza consumul de curent de la pornirea vehiculului, in perioade de 3 pana la 15 secunde. Exista si o versiune mai simpla, denumita “60-3”, care se foloseste pe bateriile de 2-9Ah.

4) OptiMate PRO 4-S si 5 sunt ideale pentru toate atelierele dealer-ilor. Aceste instrumente indeplinesc functiile lui OptiMate 4, insa pentru 4 baterii, respectiv 5, montate toate in acelasi timp. Au functii de desulfatare, incarcare si activare similare cu ale lui BatteryMate. Executa teste statice. Au programe separate pentru bateriile clasice cu acid, gel sau fara intretinere. 2 linii, respectiv 3 livreaza 1,2 / 3 / 5A, iar celelalte 2 livreaza 1,2 / 3A.

5) OptiMate PRO-S & PRO-2 sunt incarcatoare profesionale, cu una sau doua iesiri, care fac parte din clasa economica. Folosesc functia AmpMatic, prezenta la OptiMate 6, care reguleaza automatic curentul de incarcare, in functie de capacitatea bateriei. Au program de activare si formatare a bateriilor conventionale sau fara intretinere.

6) TestMate Sport a fost special facut pentru bateriile de 2-35Ah, destinate activitatilor sportive, adica cele care la rularea vehiculului sport sunt consumate mai intens in special la pornirea vehiculului sport, care extrage mai mult curent decat un vehicul de serie. Este un “coleg” ideal pentru OptiMate Pro 4-S. Utilizatorul nu trebuie decat sa introduca tipul bateriei si capacitatea (clasica, fara intretinere, de performanta fara intretinere). TestMate va arata instant la cate porniri mai rezista bateria si procentajul de incarcare. Pe display sunt afisate mesajele: "Good & Recharge", "Good & Pass", "Bad & Replace" etc in 6 limbi.

7) TestMatemini este un instrument foarte rapid si cu o acuratete incredibila, destinata atat uzului in atelierele specializate cat si in garajul propriu. TestMatemini arata voltajul static in stand-by, apoi evolutia bateriei la pornirea motorului si in final voltajul la incarcare. In cateva secunde, utilizatorul stie care dintre piese este defecta: bateria (orice tip si marime de baterie pe 12V), alternatorul sau releul de incarcare. Rezistent la apa, poate fi folosit si in mers.

8) VacuumMate (si alte sincronizatoare de la TecMate) cel mai laudat si vandut vacumetru. Este un instrument polivalent de tip 3 in 1, cel mai precis sincronizator de carburatoare, dar in acelasi timp arata si unde valvele nu inchid cum trebuie. Este construit cu 4 linii de lucru, cu posibilitatea de upgrade la 6 linii. Pentru motoarele bicilindrice, exista si posibilitatea folosirii CarbMate si SyncroMate, care sunt mai economice. Toate aceste instrumente sunt puse in functiune de o baterie de 12V.

9) IgnitionMate este instrumentul de diagnoza a aprinderii. De fapt IgnitionMate este un osciloscop compact, incastrat intr-o carcasa rezistenta la socuri, care este capabil de a arata nivelul de voltaj si semnalele de curent, atat pe portiunea primara cat si pe cea secundara a circuitului oricarui motor. IgnitionMate ajuta electricianul moto / auto sa ajunga la problema, fara a demonta toata electrica. Este alimentat de o baterie reincarcabila de 12V sau una externa de acelasi voltaj.

10) IgnitionMate Duo este o versiune de osciloscop specializata mai mult pe partea secundara a circuitului electric, ce permite utilizatorului sa compare direct nivelul de voltaj si semnalul de curent pe 2 cilindri in acelasi timp. Prezinta o schema de citire simplificata. IgnitionMate Duo este orientat catre atelierele specializate, echipate cu banc de lucru si este mult mai precis si orientat catre performanta decat IgnitionMate.

NOTA: Amandoua versiunile IgnitionMate se livreaza impreuna cu Probulator. Acesta este o extensie cu capat foarte subtire, ce patrunde in interiorul conectorilor, pentru o citire mai exacta a semnalului de curent.

Bookmark and Share
 

Spune-ti parerea

 
 
 
 
 
 

Avertisment
Autorul comentariului va fi singurul responsabil de continutul acestuia si isi va asuma eventualele daune, in cazul unor actiuni legale impotriva celor publicate.
Va rugam sa nu folositi un limbaj indecent.