Cauta in stiri

RSS Feed

lubrifianti

Motorex...de la mic la tot

Costi Radoi | 01.02.2012
Foto ©: motorex

Si pentru ca in lumea moto exista nu numai motocicletele, ci si lubrifiantii si alte derivate ale industriei de profil, as vrea sa evocam acum drumul parcurs de catre o companie, pentru a ajunge de la mic, la satisfacerea nevoilor lumii moto. Compania in cauza este Motorex.

 

 

Povestea incepe in 1917 cand in Butzberg, Elvetia, ia nastere compania Fritz Jenser, chemical products. Dupa alaturarea lui Arnold Bucher in 1920, firma isi schimba numele in Jenser & Bucher, iar in 1938 ia numele Bucher & Cie Ag. Firma ramane in proprietatea familiei Bucher, dar se muta la Langenthal si la un moment dat de la produsul de lubrifiere de top denumit REX, pe care-l producea, deriva numele MOTOREX, nume ce va fi inregistrat in 1947.

 

 

In 1953 apar primele reclame MOTOREX in ziare si reviste, iar vanzarile, de la un butoi pe zi, ajung la peste 200 tone in total. In 1965 se incheie definitiv productia produsului REX, gama de crema de ghete si produse pt pardoseli, iar produtia auto-moto trece de 1200 tone. In 1968, compania cunoaste un adevarat boom in vanzari, dar Arnold Bucher trece in lumea dreptilor. Anul urmator deja se fac planurile unei noi fabrici, iar dupa alaturarea lui Edy Bucher si a lui Claudine Bucher din 1944, iata ca vine randul lui Monique Bucher, continuand traditia pastrarii firmei in familie. In 1974, dupa constructia noii fabrici si alaturarea lui Helen Bucher, Motorex reuseste sa detina un spatiu de stocare de 5.300.000 litri, devenind cel mai mare depozit de lubrifianti din Elvetia, iar in 1978 se mai construieste o cladire si ia nastere linia de umplere a spary-urilor.

 

Cea mai importanta perioada a firmei este insa cea care incepe din 1979. In 1981 apare revista Motorex, revista ce promova atat lubrifiantii cat si primele idei despre integrarea lubrifiantilor in ecosistem. Ideea de produse biodegradabile prindea contur. In 1987 apare primul spot publicitar Motorex la tv, iar in 1992 Motorex se muta intr-o cladire si mai mare si castiga standardul de calitate ISO9001.

 

 

In 1996 ia fiinta Bucher-Motorex Holding Ag., iar in 1997 se implinesc 80 de ani de Bucher Ag. si 50 de ani ai brand-ului Motorex. In 1998 capacitatea de stocare a crescut de la 2,2 milioane litri la 7,5 milioane litri, iar Helen Bucher a fost numita Businesswoman of the Year. In 2001 a aparut noul recipient de 1 litru cu gat flexibil, care a castigat premiul World Star 2001. Tot in acest an se infiinteaza filiale in Germania si Statele Unite ale Americii.

 

In 2004, a fost cumparata toata zona din parcul industrial Langenthal Nord. In 2007, desi conducerea companiei a trecut treptat in mana lui Edy Fischer, totusi nu a iesit din proprietatea familiei elvetiene Bucher. In 2010, cele mai multe operatiuni sunt mutate in apropiere de Heidelberg, in Germania, iar in 2010 se produce o revolutie in compozitia bazelor uleioase, prin folosirea tehnologiei PMC care pastraza lubrifiantii in stare microbiologica stabila.

 

In 2011, capacitatea de stocare a ajuns la 8 milioane de litri, si s-au pus bazele unei noi filiale in Suedia, plus achizitionarea a alti 11.000 metri patrati, pentru a dezvolta rafinaria si a mari capacitatea de stocare.

 

Desigur ca cifrele de care vorbim nu se compara cu cele ale marilor giganti, insa despre Motorex, care ramane in continuare o afacere de familie, nu de consortiu de actionari, putem spune fie ca este cea mai mica firma mare, fie cea mai mare firma mica.

 

 

Bookmark and Share
 

Spune-ti parerea

 
 
 
 
 
 

Avertisment
Autorul comentariului va fi singurul responsabil de continutul acestuia si isi va asuma eventualele daune, in cazul unor actiuni legale impotriva celor publicate.
Va rugam sa nu folositi un limbaj indecent.