Cauta in stiri

RSS Feed

placute frana

SBS Racing Line

Costi Radoi | 16.02.2012
Foto ©: SBS Scandinavian Brake Systems

In articolele trecute am vorbit despre placutele de serie larga de la SBS. In acest articol vom vorbi despre linia lor de placute destinate competitiilor.

Nu putem incepe fara a aminti linia DS (Dual Sinter), rezultatul a 3 ani de dezvoltare si cercetare continua. Aceste "capodopere", daca le putem numi asa, au fost testate sever atat in laboratorul de teste al SBS, cat si in campionatele mondiale de Supersport, Superbike si Anduranta, obtinand 2 tiluri mondiale. In cursele de anduranta de 24h, motocicletele care aveau placutele de frana DS furnizate de catre SBS, au terminat cursa folosind un singur set. Ca si caracteristici de baza, DS-urile nu se coc la temperatura mare si din cauza ca sunt foarte stabile termic, nu intervine nici fading-ul, datorita noii tehnologii de sinterizare. Puterea initiala de frictiune este foarte mare si ramane constanta si liniara pe toata perioada franarii. Este o placuta de frana dedicata curselor, nefiind recomandata pentru uzul stradal, iar disponibilitatea este limitata doar la motocicletele de anduranta, supersport si superbike si etriere sport. Pentru frana spate, se foloseste placuta LS.

Alta placuta ce a facut istorie in competitii este DC-ul (Dual Carbon), o placuta cu 7 titluri mondiale la activ. Datorita tehnologiei DEST, creaza o depunere ca un film de carbon pe discurile de frana, in felul acesta mareste forta de franare, eliminand insa fading-ul. Placuta este extrem de rezistenta la coacere, franeaza puternic de la inceput si permite o progresivitate a fortei de franare. Foarte prietenoasa cu discurile de frana, deoarece creaza depunerea de carbon. Nu este recomandata uzului stradal, fiind o placuta numai pentru competitii. Este disponibila doar pentru motocicletele de competitie de supersport, superbike si anduranta precum si pentru etriere sport. Pentru frana spate exista versiunea RQ.

Placutele RS (Racing Sintered Metal), folosite cel mai des in campionatele nationale si in zilele de antrenament pe pista, plus acele Track Days destinate amatorilor. Sunt disponibile pentru majoritatea etrierelor sport si a motocicletelor de la categoria supersport si superbike. Nu se coace si este rezistenta la fading.

Pentru competitiile de motocross, exista RSI (Racing Sintered Metal), o placuta adaptata tuturor conditiilor de traseu fie ca e vorba de nisip, noroi, praf. Ofera o franare consistenta si elimina fadingul. Sunt disponibile atat pentru frana fata cat si cea spate.

Pentru antrenamente si Track Days, SBS a lansat CS (Carbon Silver), o versiune ce inglobeaza tehnologiile Carbon-Tech si NRS.

Pentru a intrerupe transferul termic dintre placute si pistonasele etrierelor, si implicit catre lichidul de frana, SBS a dezvoltat Shim Pad, o membrana ce protejeaza pistonasele si reduce vibratia si implicit scartaitul franelor.

Tags: sbs, dest, dc, ds, rs, rq, rsi, cs, shim
Bookmark and Share
 

Spune-ti parerea

 
 
 
 
 
 

Avertisment
Autorul comentariului va fi singurul responsabil de continutul acestuia si isi va asuma eventualele daune, in cazul unor actiuni legale impotriva celor publicate.
Va rugam sa nu folositi un limbaj indecent.