Cauta in stiri

RSS Feed

simeringuri

Simeringuri Ariete

Costi Radoi | 14.02.2012
Foto ©: ariete

Una dintre cele mai importante piese ale unei motociclete, este simeringul de ulei al furcii. Desigur ca de-a lungul timpului, furcile au evoluat foarte mult, insa odata cu ele si piesele componente ale etanseizarii.

Multi producatori executa simeringuri de furca, insa cele executate de Ariete sunt clar diferite. Lucrul care le face diferite este tocmai materialul din care acestea sunt construite, elastomerul carboxilat, cunoscut ca si XNBR.

Acest material compus, spre deosebire de cauciucul normal din simeringuri, ofera o rezistenta mut mai mare la abraziune, temperaturi inalte sau lubrifianti cu diferiti aditivi, ce sunt folositi in furcile moderne ale motocicletelor si scuterelor.

Actiunea alternativa a jambei furcii impotriva simeringului duce la abraziune, aceasta fiind complicata si de procesul de incalzire rezultat din presiunea uleiului si frecarea pieselor componente interioare ale furcii. Toata aceasta uzura mecanica duce la imbatranirea cauciucului simeringului, care in afara de acest stress trebuie sa mai faca fata si diferitilor aditivi din ulei.

Simeringurile de ulei sunt facute in general din cauciuc nitril, cunoscut ca NBR. Este folosit deoarece se gaseste din abundenta si este ieftin, nu din cauza ca este cel mai indicat pentru acest tip de aplicatie.

Materialul revolutionar care este XNBR-ul, adica acel elastomer carboxilat, a fost obtinut dupa o experienta de 60 de ani de dezvoltare a inginerilor chimisti de la Ariete. De altfel, presiunea pe care XNBR o suporta este de 3270 PSI, fata de cauciunul normal NBR care suporta numai 2130, iar rezistenta la abraziune este de 590%, fata de 210% cat suporta NBR.

Desi XNBR costa ca si materie prima aproape dublu decat NBR-ul, tehnologia sofisticata de prelucrare a permis Ariete sa lanseze in piata simeringuri de furca la preturi chiar competitive.

Bookmark and Share
 

Spune-ti parerea

 
 
 
 
 
 

Avertisment
Autorul comentariului va fi singurul responsabil de continutul acestuia si isi va asuma eventualele daune, in cazul unor actiuni legale impotriva celor publicate.
Va rugam sa nu folositi un limbaj indecent.