Cauta in stiri

RSS Feed

tehnologii

Sistemul Bosch ABS premiat de ADAC

02.02.2010
Foto ©: Bosch

Producatorul german Bosch, dezvoltatorul celui mai mic si mai usor sistem ABS pentru motociclete din lume, a castigat premiul Gelber Engel (ingerul galben) oferit de ADAC, cel mai mare club automobilistic din Europa dar si cea mai mare asociatie moto din lume, cu peste 1,5 milioane de membri.

Premiul a fost acordat ca si recunoastere a potentialului sistemului pentru imbunatatirea sigurantei rutiere pentru motociclisti.

A noua generatie a sistemului Bosch ABS pentru motociclete permite mai multe nivele de performanta si poate fi optimizat pentru diferite aplicatii, inclusiv pentru motociclete sport. Cu o masa proprie de doar 0,7kg, noul sistem cantareste aproape jumatate din cat cantarea predecesorul sau.

“Sistemul nostru entry-level ABS este de departe cel mai compact sistem de pe piata. Design-ul sau optimizat face ca ABS-ul sa devina accesibil pentru toate clasele de motociclete pentru prima data,” a declarat Dr. Werner Struth, presedintele diviziei Bosch Chassis Systems Control.

Bosch a produs sisteme de control al franarii pentru motociclete inca din 1994. Daca versiunile mai vechi erau bazate pe tehnologia folosita la automobile, inginerii de la centrul Bosch din Japonia au proiectat noul ABS special pentru motociclete, sistem ce a intrat in productie la sfarsitul anului trecut.

Desi ABS-ul este recunoscut ca una din cele mai importante si mai avansate dezvoltari tehnologice ce tin de siguranta, doar 10% din motocicletele produse in prezent in Europa sunt echipate cu acest sistem vital. La nivel mondial, procentul este de doar 1%. Comparativ, procentul automobilelor echipate cu ABS a ajuns la 80%.

In Europa, riscul de a fi implicat intr-un accident fatal cu motocicleta este de 20 de ori mai mare decat in cazul unuia cu automobil, pentru aceeasi distanta parcursa, astfel incat prezenta ABS-ului pe motociclete ar trebui sa fie o necesitate absoluta.

Via | Faster and Faster

Bookmark and Share
ABS by Nae on 02.02.2010
ce sisteme ABS sunt folosite acum in productie si de catre cine ?
Sisteme by Paul on 03.02.2010
Aprilia foloseste sisteme ABS de la Continental, BMW si Honda si le dezvolta singuri
ABS by Dumitru Ovidiu on 27.06.2010
Pot monta sistemul ABS de la Bosch pe o motocicleta Suzuki DL650 VStrom si daca da,unde anume?Va multumesc anticipat.
 

Spune-ti parerea

 
 
 
 
 
 

Avertisment
Autorul comentariului va fi singurul responsabil de continutul acestuia si isi va asuma eventualele daune, in cazul unor actiuni legale impotriva celor publicate.
Va rugam sa nu folositi un limbaj indecent.