Cauta in stiri

RSS Feed

casti

Ce mai au campionii pe cap

Costi Radoi | 07.02.2012
Foto ©: WSBK

In 1972, un antreprenor pasionat de motociclete, pe numele sau Nocci Lander, a descoperit ca pe piata castilor de protectie exista un loc neocupat: cel al castii usoare si rezonabile in ceea ce priveste pretul. Pentru acest lucru, avea nevoie de un material revolutionar, usor, dar rezistent pe care l-a gasit la o companie americana. Produsul se numea Lexan. Odata cu cumpararea acestui material, compania Nolan a luat fiinta si a inceput productia castilor de policarbonat.

 

 

In tot acest timp scurs din acea zi, Nolan a adus pe piata multe idei, tehnici de constructie, lucruri ce au ajutat compania in dezvoltarea sa. In 1993 ia fiinta subsidiara Grex. Nu a fost doar un nou nume, ci o noua companie a de acum Grupului Nolan. Acest lucru s-a dovedit a fi o incercare trecuta cu succes, deoarece castile Grex ofereau un grad sporit de protectie la un pret foarte redus. Evident castile Grex nu se adresau riderilor ce conduceau motociclete de mare performanta. Pentru acestia, ia fiinta in 1998 noua companie membra a grupului, X-lite.

 

Odata cu venirea pe lume a X-lite, compania a incercat ceva nou. Partea ce se ocupa de castile din policarbonat a ramas in continuare obiectul de lucru si dezvoltare a Nolan si Grex, X-lite insa a inceput lucrul cu fibrele compozite. Aceasta tehnica de constructie a unei casti este la ora actuala cea mai avansata tehnologic, iar X-lite a reusit acest lucru cu un real succes.

 

Daca policarbonatul este injectat in matrite si apoi decupat pe masini de tip CNC, aproape conventionale, Fibra compozita are parte de un process mai laborios. In primul rand se creaza un sandwich din fibra de sticla, fibra de carbon si kevlar. Apoi acestea se aseaza in matrita, se introduce rasina si apoi se umfla un balon in matrita pentru a da forma perfecta, fara bavuri in interior. Dupa ce cochilia externa este intarita la cald, urmeaza decuparea ce se face cu jet de apa.

 

Cum acest proces este destul de sinuos, dar mai ales de maxima importanta, Grupul Nolan a decis ca nu trebuie fabricate castile in alta parte decat in fabricile mama din Italia, negand astfel productia in Asia, o practica destul de comuna a majoritatii producatorilor de echipamente.

 

Dupa ani intregi de cercetare in ceea ce priveste atat confortul cat si protectia, castile grupului Nolan au inceput a fi apreciate foarte mult, astfel devenind un real success comercial. Asadar o gramada de rideri purtand aceste casti au intampinat o alta problema: noile moduri de comunicatie, deoarece in acest timp si alte domenii s-au dezvoltat. Cu asemenea provocare noua, Grupul Nolan infiinteaza in 2005 N-Com, un sistem dedicat castilor produse de grup, si care avea in vedere exact noua tehnologie wireless si bluetooth, atat de prezenta in toate terminalele GSM ale zilelor noastre.

 

Si cum nu era de ajuns acest lucru, Grupul Nolan, a mai stralucit la modul extraordinar in 2011, fiind fabricantul ce a castigat 2 tiluri de campion mondial si 2 de vice campion prin Casey Stoner campion la MotoGP, purtand un Nolan X802, Jorge Lorenzo cu X-lite X802 vice la MotoGP, Carlos Checa campion la World Superbike purtand un X-lite X802, Marco Melandri vice purtand Nolan X802. Aceasta performanta este clar notabila, deoarece nicicand in istoria competitiilor moto un fabricant de casti nu a atins acest rezultat. Sa fii pe primele 2 locuri in fiecare dintre cele doua competitii de cea mai mare importanta in lumea pe 2 roti, este clar o realizare ce nu trebuie trecuta cu vederea.

 

Bookmark and Share
 

Spune-ti parerea

 
 
 
 
 
 

Avertisment
Autorul comentariului va fi singurul responsabil de continutul acestuia si isi va asuma eventualele daune, in cazul unor actiuni legale impotriva celor publicate.
Va rugam sa nu folositi un limbaj indecent.