Cauta in stiri

RSS Feed

evenimente

ACEM cere masuri protectioniste urgente pentru industria moto europeana

01.07.2009
Foto ©: ACEM

ACEM a discutat cu Günter Verheugen, comisarul european pentru industrie, mai multe aspecte legate de necesitatea unor interventii urgente pentru contracararea efectelor negative pe care criza mondiala le are asupra industriei vehiculelor motorizate cu doua roti.

Intr-o intalnire cu Verheugen, ACEM (Asociatia Europeana a Constructorilor de Motociclete), prin vocea presedintelui Stefan Pierer, a declarat ca segmentul moto are nevoie de aceleasi masuri anti-criza adoptate in segmentul auto.

Inmatricularile de vehicule cu doua roti au scazut cu 34% fata de ultimul trimestru al anului 2008. Criza economica a afectat sever puterea de cumparare a clientilor si are consecinte negative nu doar pentru producatori ci si pentru industriile conexe, de la producatorii de piese pana la retelele de dealeri. Furnizorii si distribuitorii se confrunta cu probleme si mai serioase, acestia avand de suferit de pe urma cererii scazute, supra stocurilor si scaderii increderii de creditare. Circa 10% din furnizorii din piata moto prezinta un risc de faliment in timp ce altii deja si-au intrerupt activitatea.

In primul trimestru din 2009, piata moto europeana a scazut cu 39%, in timp ce piata auto a cunoscut o scadere de 17.2%.

Analizand realitatea din segmentul moto, comisarul Verheugen a fost de acord ca acesta ar trebui sa primeasca un tratament similar cu cel auto. Printre masurile care ar putea fi luate s-ar numara usurarea accesului la creditare pentru companii, inclusiv furnizori si dealeri, si sustinerea cererii prin innoirea flotelor. DG Enterprise (Directoratul General pentru Industrie) va analiza in ce moduri va putea integra segmentul moto in initiative viitoare ale Comisiei Europene, precum sustinerea productiei de vehicule mai ecologice si mai sigure dar si parteneriate de cercetare avand ca tema mobilitatea in viitor.

Un alt subiect important discutat a fost viitorul regulament tehnic al segmentului moto, ce va fi publicat de Comisia Europeana in primavara lui 2010. Acest regulament ar putea fi daunator industriei daca nu este corelat cu atentie cu posibilitatile constructorilor si acceptarea pietei, precum a sugerat ACEM.

Presedintele ACEM, Stefan Pierer, a declarat: Constructorii raspund dificultatilor si cauta sa minimalizeze impactul asupra oamenilor. Insa trecem printr-o perioada dificila, sprijinul extern fiind necesar. Salutam raspunsul pozitiv al domnului Verheugen si asteptam continuarea colaborarii cu DG Enterprise. Este vital ca in acest context de criza economica, sa nu afectam segmentul moto cu regulamente nerealiste de constrangere.

ACEM

Bookmark and Share
 

Spune-ti parerea

 
 
 
 
 
 

Avertisment
Autorul comentariului va fi singurul responsabil de continutul acestuia si isi va asuma eventualele daune, in cazul unor actiuni legale impotriva celor publicate.
Va rugam sa nu folositi un limbaj indecent.