Cauta in stiri

RSS Feed

prototipuri

4MC: Un prototip senzational de motocicleta cu patru roti

15.05.2009
Foto ©: Nick Shotter

Poate va mai amintiti de Yamaha Tesseract sau proiectul lui Franco Sbbaro, Pendolauto. Ambele modele pareau a fi niste vehicule foarte distractive de pilotat insa acestea nu au depasit pana in prezent stadiul de concept.

Iata ca acolo unde Sbbaro si Yamaha s-au impotmolit cu proiectele, englezul Nick Shotter pare a fi venit cu solutia. Prototipul sau cu patru roti este o motocicleta intru totul functionala. 4MC este dotat cu roti care se apleaca in stilul caracteristic motocicletelor, dar cu patru puncte de sprijin in loc de doua, forta de tractiune aplicata fiind dubla. Astfel, prototipul in cauza poate efectua cu usurinta derapaje controlate, pe orice tip de suprafata, indiferent daca e pietris sau asfalt acoperit cu ... ulei; mai mult ca sigur ca nu ti-ai dori asemenea experiente pe motocicleta ta.

Conform revistei Gizmag, Shotter este un fost curier londonez, care a lucrat la proiectul de fata timp de doua decenii. Britanicul detine de asemenea diferite patente pe acest tip de design, fapt ce ar putea reprezenta unul din motivele care impiedicat Yamaha sa dezvolte mai departe conceptul Tesseract.

Privind materialul video al acestui prototip, te gandesti ca practic nu prea ai cum sa cazi. La un unghi de inclinatie maxim, rotile se departeaza usor marind stabilitatea. Rotile inclinate ofera o manevrabilitate incredibila, 4MC devenind foarte rapid pe viraje. La viteze mici insa, exista un sistem hidraulic anti inclinare, care blocheaza rotile si permite vehiculului sa se deplaseze cu viteza redusa fara a mai fi nevoie ca pilotul sa puna piciorul jos.

Momentan modelul 4MC este propulsat de un motor de 400cc de provenienta Yamaha, dar poate suferi modificari pentru a putea primi capacitati cilindrice superioare, implicit mai puternice. Ar fi curios de urmarit ce ar putea face 4MC cu un motor de un litru provenit de la un supersport.

Pe site-ul sau, Shotter recunoaste ca prototipul functioneaza extrem de bine in ciuda incompatibilitatilor dintre proiectul sau original si motorul montat, care nu s-a potrivit 100% si a necesitat diverse adaptari, dar si a bugetului redus. Acesta se gandeste si la cat de bine ar trebui sa mearga 4MC odata ce un mare constructor il va dezvolta si rafina.

Pentru mai multe clipuri dar si alte detalii ale prototipului 4MC, accesati site-ul lui Nick Shotter.

Via | Faster and Faster

Bookmark and Share
 

Spune-ti parerea

 
 
 
 
 
 

Avertisment
Autorul comentariului va fi singurul responsabil de continutul acestuia si isi va asuma eventualele daune, in cazul unor actiuni legale impotriva celor publicate.
Va rugam sa nu folositi un limbaj indecent.