Cauta in stiri

RSS Feed

modele viitoare

Se pregateste relansarea Mobrei!

Paul Lozba | 29.03.2009
Foto ©: Uzina Tohan

Conform unor zvonuri, un investitor roman are in plan relansarea celui mai popular brand romanesc de motociclete, Mobra, motoreta nationala a romanilor in perioada comunista.

Se pare ca intentiile acestuia sunt de a deschide o unitate de productie in Romania, unde se vor asambla noile modele. Nu se cunosc inca detalii tehnice insa este de asteptat ca motocicleta sa foloseasca un propulsor monocilindric de cilindree mica, cel mai probabil de 125cmc, un cadru din otel si alte tehnologii conventionale, pentru a pastra pretul cat mai accesibil.

Mobra, produs minimalist al epocii de aur, a luat fiinta in anul 1971, odata cu omologarea modelului Mobra 50 la fabrica Tohan din Zarnesti, ce avea deja experienta producerii motoretelor Carpati. Motorul in 2 timpi de 50cmc era produs de intreprinderea Metrom Brasov si dezvolta 4cp, ce ii asigurau o viteza maxima de 70 km/h. Consumul de numai 2,5l / 100km ii dadeau o autonomie impresionanta de 450km. Ultimul model iesit pe portile fabricii a fost Mobra Hoinar, productia acestuia fiind oprita definitiv in 1994 deoarece motorul nu corespundea normelor europene.

Mobra este un adevarat fenomen printre motociclistii din Romania, iar faptul ca a devenit substantiv comun, cuvantul mobra fiind deseori folosit cu sensul de motocicleta, denota popularitatea impresionanta a marcii dar si faptul ca a ramas in memorie ca prima motocicleta romaneasca. Relansarea motoretei Mobra ar putea fi un adevarat impuls pentru dezvoltarea pietei moto din Romania insa ramane de vazut daca aceasta se va concretiza sau nu. Vom reveni asupra acestui subiect imediat ce vom avea mai multe detalii.

Bookmark and Share
Mai multe detalii by RT on 29.03.2009
presupun ca vor fi date de 1 aprilie...
Go Mobra!! by Gigel80 on 30.03.2009
Ar fi prea tare sa fie adevarat :D
pentru by Lupul Sui on 31.03.2009
In principiu ar fi bine. Dar nu cred ca va mai fi un cap de ata conceput de romani la mobra asta si asta-i cel mai rau.... Sa mai vedem si la ce bani o sa iasa si alte chestiuni si apoi ma comentam... De 1 aprilie ce stiti?
;)) by mm09zxr on 01.04.2009
mie mi-a placut mobra, a fost buna la vremea ei. pe ea mi-am dat examenul:D, daca fac si ceva varianta pt moto Gp atunci revin la mobra:D
HOINAR by Gigel 72 on 06.04.2009
Eu am avut HOINAR, l-am cumparat in 1996 la mana a II-a pentru ca nu se mai gaseau noi. Am umblat cu el pana in 2000 cand mi-am adunat bani si mi-am luat o Dacie din aia adusa din Ungaria, buna.Am indragit motoreta atat de mult incat i-am facut multe imbunatatiri cum ar fi: BORD CU CARENA DIN FIBRA, CICLOCOMPUTER PENTRU MASURAREA VITEZEI, INSTALATIE ELECTRICA PE 12 V(cea originala era pe 6 V) CU ACUMULATOR, CLAXON DE MASINA, ETC. Tot pe bord aveam instalat un radiocasetofon si 2 difuzoare. Cu motoreta HOINAR am cucerit si prima iubire.....!
OK ideea, dar realizarea-i slabutza by Xtremul on 03.05.2009
In Univers Moto 4/2009 e tratata aceeasi tema (Mobra 125) cu mai mult profesionalism decit schitza asta simplista.
@Xtremul (Florin Nae) by Paul on 03.05.2009
Domnule Florin Nae, in primul rand sunteti foarte simpatic sa va laudati singur lucrarea. In al doilea rand, schita noastra (care era departe de a fi finalizata) a fost subiectul unei glume de 1 aprilie. In al treilea rand, cu tot respectul pentru munca dumneavoastra, desi indiscutabil schitele sunt mult mai studiate, nu pot sa nu remarc futurismul exagerat impletit cu elemente destul de kitsch-oase pentru ceea ce ar trebui sa fie un adevarat inlocuitor al comunistei mobra, motoreta ieftina (ieftina in sensul productiei) adresata maselor. Iar in ultimul rand as vrea sa va pun o intrebare, cam cu cat profesionalism ati fi facut dumneavoastra schitele respective daca faceati munca voluntara pentru Univers Moto?
amintire din trecut by adrian on 04.12.2009
in primul rand eu va spun ca a fost o motoreta f.buna[chiar daca facea zgomot si bruia televizoarele alb-negru]ai ajuns oriunde cu ea,indiferent de anotimp.Eu am testat prin anul1989,inainte de''revolutie''si mi-a placut.La noi in Municipiul Turda sunt doar cateva persoane care-si ingrijesc aceasta motoreta.Sper ca in viitor sa fie lansata o noua serie dar mai imbunatatita.
 

Spune-ti parerea

 
 
 
 
 
 

Avertisment
Autorul comentariului va fi singurul responsabil de continutul acestuia si isi va asuma eventualele daune, in cazul unor actiuni legale impotriva celor publicate.
Va rugam sa nu folositi un limbaj indecent.