Cauta in stiri

RSS Feed

tehnologii

Showa prezinta Big Piston Fork

19.03.2009
Foto ©: Showa

Noua furca fata Showa denumita de producator Big Piston Front Fork echipeaza in prezent modele precum Kawasaki ZX-6R 2009 si Suzuki GSX-R 1000 2009. Tehnologia utilizata este una simpla si contine mai putine elemente in structura sa decat o furca conventionala, dar reduce plonjarea in timpul franarii bruste, face fata mai bine la denivelari si realizeaza o legatura mai buna intre roata fata si pilot.

In bratul unei furci fata traditionale exista un piston ce lucreaza in interiorul unui cilindru, uleiul circuland printr-un numar fix de orificii ale pistonului. La o viteza moderata de culisare uleiul circula intr-un ritm calculat, problemele aparand insa la extreme.

Atunci cand viteza de comprimare este mica si nu exista practic amortizare, uleiul circula necontrolat prin orificiile pistonului. Pe de alta parte, o motocicleta care se deplaseaza cu o viteza considerabila poate intra usor in voblaj atunci cand loveste cu roata fata un mic obstacol de pe carosabil, datorita faptului ca uleiul nu poate curge suficient de repede prin orificii neabsorbind astfel satisfacator de bine impactul.

Furcile fata mai avansate, intalnite pe majoritatea motocicletelor noi, au uleiul si pistonul in partea inferioara a bratului. In loc de orificii fixe, uleiul circula printr-o serie de lamele flexibile care se deschid in functie de puterea impactului si a vitezei de comprimare. Rezultatul este o suspensie care functioneaza mai bine in orice imprejurare, contribuind eficient la mentinerea aderentei si marind performantele motocicletei.

Solutia propusa de Showa este de fapt o varianta simplificata a furcii fata descrise mai sus (foto), obtinandu-se astfel un volum mai mare si automat o presiune mai scazuta, uleiul circuland cu o viteza mai mica. Avantajele oferite in conditiile unei viteze mici de comprimare, ajuta furca fata sa nu mai plonjeze in cazul unei franari bruste si sa faca fata mai bine vibratiilor din timpul unei deplasari rapide.

Toate acestea inseamna ca Big Piston Fork de la Showa ofera o mai mare incredere in furca fata deoarece este capabila sa reactioneze mult mai bine in diverse circumstante. Noua tehnologie este si mai usoara datorita faptului ca aceasta utilizeaza mai putine elemente intr-un brat, fapt ce contribuie si el la imbunatatirea performantelor motocicletei.

Via I Hell for Leather

Bookmark and Share
BPF by stg on 27.03.2009
super fain
 

Spune-ti parerea

 
 
 
 
 
 

Avertisment
Autorul comentariului va fi singurul responsabil de continutul acestuia si isi va asuma eventualele daune, in cazul unor actiuni legale impotriva celor publicate.
Va rugam sa nu folositi un limbaj indecent.