Cauta in stiri

RSS Feed

prototipuri inedite

Uno, un concept electric unic cu roti paralele

28.04.2008
Foto ©: Glenn Roberts

Prezentat pentru prima oara la Salonul National Motociclistic 2008 din Toronto luna trecuta, Uno este creatia tanarului canadian de doar 18 ani Ben J. Poss Gulak.

Acesta a proiectat modelul folosind SketchUp, un soft gratuit oferit de Google. Pentru a transpune planurile in realitate, a fost folosit un cadru de Yamaha R1, o motorizare electrica si un carenaj gandit si realizat in garajul acestuia. Uno foloseste doua roti dispuse paralel iar motocicleta reuseste sa ramana in echilibru cu ajutorul unor stabilizatoare giroscopice. La acest capitol a fost asistat de catre Trevor Blackwell, un expert in robotica din California.

Cele doua stabilizatoare giroscopice au rolul de a asista mersul inainte si inapoi respectiv de a ajuta miscarea de rotire. Uno cantareste 54 kg si este foarte usor de folosit avand doar un buton de pornire/oprire. Pentru a merge inainte trebuie doar sa te inclini in fata iar pentru a incetini sau a merge inapoi trebuie sa te inclini in spate. Propulsia este asigurata de doua motoare electrice, cate unul pentru fiecare roata. Cu cat gradul de inclinare este mai mare cu atat motocicleta va accelera mai puternic.

Interesant este ca desi a fost prezentat la un salon unde publicul este majoritar iubitor de motoare V-twin iar standul acestuia a fost situat langa cel al lui Russ Mitchell de la Exile Cycles, a reusit sa atraga atentia vizitatorilor.

Povestea completa aici.

Bookmark and Share
 

Spune-ti parerea

 
 
 
 
 
 

Avertisment
Autorul comentariului va fi singurul responsabil de continutul acestuia si isi va asuma eventualele daune, in cazul unor actiuni legale impotriva celor publicate.
Va rugam sa nu folositi un limbaj indecent.