Cauta in stiri

RSS Feed

competitii off-road

Bilantul celei mai lungi saptamani de off-road extrem din Europa

10.07.2009
Foto ©: Thomas Campean

In perioada 27 iunie- 3 iulie s-a desfasurat cea de-a doua editie in format de sapte zile a Romanian Extreme Adventure, cea mai lunga saptamana de off-road extrem din Europa. Marii castigatori sunt Silviu Drelciuc (Auto Extrem), Andrei Oprea (Auto Open), Ioan Tara (Moto Extrem), David Rusu (Moto Open), Razvan Irimescu (Quad Open), Ovidiu Turcea (Moto Old Boys), Oliver Renzler (ATV Extrem) si Dan Siminie (ATV Open).
 
Dupa o saptamana  foarte grea in care kilometri intregi din traseele destinate claselor Extrem au devenit impracticabile din cauza ploilor torentiale, editia 2009 a ajuns la finis. Startul a fost dat pe 27 iunie, in Piata Dacia din Buzau, chiar inainte ca 155 de concurenti sa porneasca spre proba de trial din comuna Maracineni. Cei care au apucat sa parcurga traseul de trial au dovedit ca off-roadul extrem poate face show la doar cativa kilometri de oras, iar Mani Gyenes a castigat pentru a treia oara consecutiv aceasta proba.

Din pacate, concurentii de la categoria auto nu au apucat sa parcurga traseul, ploaia torentiala, care inceput in timp ce pe traseu se aflau masini de la Auto Open, impiedicandu-i sa concureze. Dupa trialul de langa Buzau, a urmat prima zi in off-road, asemanata de multi cu o etapa de rally-raid, mai ales pentru ca, pe 28 iunie, s-a facut transferul catre tabara din Masivul Penteleu. 142 km au avut de parcurs concurentii celor opt clase pentru a ajunge la final in tabara situata la 1100 de metri altitudine. Odata cu ajungerea caravanei in locatia de campare situata la 30 km de cea mai apropiata localitate (satul Varlaam), au inceput si problemele provocate de ploaia torentiala.

Chiar de luni (29 iunie, prima zi cand s-a plecat pe traseu din tabara) au existat concurenti care au avut probleme cu navigatia si, dupa ce s-au ratacit, nu au putut reintra pe traseu din cauza terenului mult prea ingreunat de ploaie. Astfel, au preferat sa taie muntii si sa ajunga in tabara dupa ce intai au trecut prin Focsani si Ramnicu Sarat. Aceasta a doua zi de concurs a fost o mare provocare si pentru pilotul de la ATV Extrem Cosmin Diacu, care a fost nevoit sa isi petreaca noapte in padure dupa ce ATV-ul sau a cazut intr-o rapa, de unde, din cauza defectarii troliului, nu l-a putut scoate. Riderul nu a patit nimic, insa, din pacate, ATV-ul a fost mult prea avariat pentru ca navigatorul lui Adrian Raspopa din CNRD sa mai poata continua.

Printre ghinionistii care au ramas in padure incercand sa isi repare vehiculul s-a numarat si echipajul Tiberiu Stan-Gigi Gavrila, cei doi revenind in tabara dupa mai bine de 24 de ore. Unul dintre echipajele veterane ale off-roadului extrem romanesc a incercat sa repare, printre altele, si baia de ulei sparta. Chiar daca au revenit in tabara, nu au mai putut continua, asa ca la clasa Auto Extrem s-a pierdut unul dintre favoritii la podium.La Auto Open, in schimb, podiumul avea sa ofere o mare supriza. Andrei Oprea a castigat cea mai lunga saptamana de off-road, desi are doar 16 ani.

Clasa Moto Extrem a fost una in care nu s-au intamplat prea multe peripetii. Marton Szilveszter, castigator pe echipe in 2008 la Romanian Extreme Adventure, a concurat fara frane fata aproape 25 km in penultima zi si astfel a fost nevoit sa se multumeasca cu locul 6. Toti cei opt rideri de la Moto Extrem care au rezistat saptamanii din Penteleu au decis sa nu mai termine traseul din ultima zi, dupa ce au fost surprinsi, in golul alpin, de o ploie torentiala cu grindina. 

La Moto Open, doi dintre pilotii care au avut sanse la podium, Krisztian Nagy si Dani Otil, au fost nevoiti sa se multumeasca, in final, cu locurile 9, respectiv 6. Kriszti nu a terminat a doua zi de concurs, pentru ca i s-au stricat ambele GPS-uri, iar Dani nu a avut cum sa termine ultima zi avand in vedere ca, dupa o cazatura pe o urcare in amontele raului, motocicleta nu a mai pornit. In pofida ploii torentiale care a dat peste cap fiecare zi de concurs, Romanian Extreme Adventure si-a pastrat reputatia de cel mai dificil eveniment off-road in care se concureaza cu toate categoriile de vehicule. 

Norocosii Romanian Extreme Adventure 2009

Clasa Moto Extrem
1. Ioan Tara
2. Emanuel Gyenes
3. Laszlo Olah

Clasa Moto Open
1. David Rusu
2. Dragos Cismariu
3. Daniel Teodorescu

Clasa Moto Old Boys

1. Ovidiu Turcea
2. Ciprian Popescu
3. Ioan Lutas

Clasa ATV Extrem

1. Oliver Renzler
2. Mihaly Szabo
3. Bogdan Anghelescu

Clasa ATV Open

1. Dan Siminie
2. Laurentiu Mihai
3. Neculai Cojocaru

Clasa Quad Open
1. Razvan Irimescu
2. Dan Buta
3. Adrian Dib

Romanian Extreme Adventure

Bookmark and Share
 

Spune-ti parerea

 
 
 
 
 
 

Avertisment
Autorul comentariului va fi singurul responsabil de continutul acestuia si isi va asuma eventualele daune, in cazul unor actiuni legale impotriva celor publicate.
Va rugam sa nu folositi un limbaj indecent.