Cauta in stiri

RSS Feed

Raliul Dakar

Dakar World Tour a ajuns la Bucuresti

03.06.2010
Foto ©: Dakar Rally

Turneul prin care Amaury Sport Organisation (ASO), organizatorii Dakar-ului, isi doreste sa promoveze cel mai dificil raliu din lume a ajuns pe 3 iunie la Bucuresti. La prezentarea oficiala a editiei din 2011 a competitiei au participat pe langa Balazs Szalay, reprezentantul raliului pentru Europa Centrala si de Est, doi din concurentii romani, Marcel Butuza, managerul echipei Vectra Racing, si Gabi Nicolae, Ovidiu Mazilu, presedintele Federatiei Romane de Automobilism Sportiv si Marc Sandu, PR-ul Federatiei Romane de Motociclism.

La editia din 2011 a Dakar-ului ar urma sa concureze, din Romania, Mani Gyenes, Marcel Butuza si Alex Garbacea. Cei trei piloti, care se antreneaza deja pentru raliul din Argentina si Chile participand la etape din Campionatul Mondial de Rally-Raid, au inca probleme in ceea ce priveste bugetul pentru Dakar, insa spera sa le poata rezolva pana la finalul lui 2010.
 
Chiar daca raliul propriu-zis va debuta pe 1 ianuarie, cu startul oficial din Buenos Aires (Argentina), pregatirile pentru acest eveniment au inceput deja din luna mai. In perioada 15 mai – 15 iulie, cei care isi doresc sa ajunga in Dakar trebuie sa se inscrie in raliu, ulterior sa isi pregateasca echipamentul si sa se antreneze pentru ca la sfarsitul lui noiembrie vehiculele din Europa sa fie imbarcate din Franta catre America de Sud.

In cadrul conferintelor de presa din Dakar World Tour, reprezentantii A.S.O. prezinta traseul editiei 2011 si schimbarile de regulament.Traseul 2011: O cascada de culoare
Dupa doua editii desfasurate in America de Sud, in 2011, Dakarul continua explorarea unui continent care are un potential extraordinar in privinta a noi descoperiri. Indreptandu-se catre nordul Argentinei si Chile, traseul atinge frontierele tarilor vecine si ii poarta pe competitori prin regiuni si mai variate. Este o cascada de culoare.

Un pamant al contrastelor
Suprafata imensa a Argentinei va stimula imaginatia celor care iubesc intinderile nesfarsite. Parasind Buenos Aires, traseul nordic ii va duce pe competitori pe un pamant al contrastelor, unde, intr-o singura zi sau de-a lungul a 100 km, vegetatia si peisajul se schimba radical. In acelasi timp, pilotii vor trebui sa dovedeasca capacitatea de trecere de la teren uscat la ud. Abilitatea de adaptare va fi rasplatita, iar cei carora le place schimbarea de decor se vor simti ca acasa. In primele trei zile din Argentina, traseul Dakarului va strabate in principal provinciile Jujuy si Salta si se va apropia de Bolivia. Aici, in aceste noi zone, participantii se vor aventura in preajma faimoasei Route 40.

Nordul extrem
Pentru a intra in Chile pe un nou drum, la fel de extraordinar ca precedentele, a fost ales el Paso de Jama. Desertul Atacama i-a captivat imediat pe participantii la Dakar. Intinderea sa vasta are menirea de a le domoli setea de dune si nisip. Astfel, Copiapo si Iquique devin puncte fierbinti pentru acest raliu. Dupa editia din 2011, probabil ca va trebui sa adaugam pe lista si Arica, acolo Dakarul atingand punctul cel mai nordic din Chile, la granita cu Peru. Esentiale pentru raliu, etapele din desert se dovedesc adesea hotaratoare. Mai ales aici, dificultatea traseului se combina cu capcanele navigatiei, iar expertii ies in evidenta. Si un alt tip de desert
Dupa trecerea frontierei prin peisajul magnific al Paso San Francisco, intram pe teritoriul Argentinei, coborand lin de pe platourile inalte din Anzii Cordilieri. Dupa sesiunea foto, sportul revine la loc de cinste intr-o etapa exuberanta pe dunele albe de la Fiambala. Pe drumul care ii va duce catre San Juan, modificarile de decor sunt din nou la ordinea zilei, incluzand canioane si albii de rau care intra adanc in desert, situatii cu care pilotii nu sunt familiarizati.

Noi aspecte sportive - Motociclete: pana in 450 cmc, pentru toti
Hotararea adoptata in editia din 2010 se va mentine la categoria moto. Perspectiva unui pluton format din motociclete cu cilindreea maxima limitata la 450 cmc i-a convins pe cativa dintre constructori sa se implice mai mult in raliuri.
- Dupa cum s-a anuntat deja, din 2011, motociclistii inscrisi pe lista A.S.O.’s Elite vor fi obligati sa foloseasca vehicule a caror capacitate cilindrica nu depaseste 450 cmc.
- Numarul motoarelor autorizate va fi 3.
- Toti motociclistii sunt liberi sa aleaga tipul motocicletei.
- Pentru Dakar 2012, toti riderii participanti trebuie sa foloseasca o motocicleta de 450 cmc.

Navigatia: prioritatea road-bookului
De cativa ani, echipele participante la Dakar fac modificari pentru a reduce influenta GPS-ului si a pune accent pe folosirea road-bookului. Calitatile pure de navigator reprezinta chiar esenta acestei discipline a rally-raidului. Pentru 2011, modificarile vor privi punctele de control (WPM) pe care competitorii trebuie sa le gaseasca. Anul trecut, acestia s-au ghidat dupa instrumentele proprii pana cand au ajuns la o distanta de 3 km de WPM. In 2011, distanta de la care poate fi utilizat GPS-ul va fi redusa la 400 de metri.

Un techo para mi pais

Cu sprijinul "Un techo para mi pais" (Un acoperis pentru tara mea), Dakar a oferit ajutor in privinta cazarii inca de la prima editie sud-americana a raliului. Aceasta asociatie caritabila, specializata in constructia de adaposturi pentru familiile aflate in dificultate, a reactionat imediat la ravagiile cauzate de cutremurul care a lovit Chile in 27 februarie. Peste 500.000 de locuinte fiind distruse, era necesar un raspuns masiv. In zilele ulterioare catastrofei, a fost stabilit un plan de construire a 20.000 de case. Dupa o perioada de localizare si definire a celor mai urgente nevoi, “Un Techo para mi País” le-a oferit o solutie rapida oamenilor afectati de dezastru. La 29 martie, 2.675 de case fusesera construite de 6.000 de voluntari mobilizati pentru aceasta operatiune. Sfarsitul lunii mai a fost hotarat ca termen-limita pentru realizarea acestui plan.

Un raliu "Solidaritate pentru Chile"
In ziua de dupa cutremur si tsunami, A.S.O. si-a oferit sprijinul printr-o donatie de 100.000 de euro. Echipa organizatoare a Dakarului a decis apoi sa faca un pas mai departe si sa-i implice pe competitori. Astfel, prin taxele de inscriere, s-au luat cate 50 de euro pentru motociclete si quaduri, 100 de euro pentru masini si 150 de euro pentru camioane. Banii stransi vor fi donati asociatiei “Un Techo Para Mi País”, in plus fata de ajutorul anual de 112.000 USD deja alocati din bugetul Dakarului.

Dakar 2010: 4,1 milioane de spectatori
In ianuarie 2010, Dakarul a revenit in America de Sud avand certitudinea ca va reinnoda legaturile cu o audienta entuziasta. Afaceri avand legaturi directe cu raliul au generat profit in toate orasele si regiunile vizitate din Argentina si Chile. Pe langa acest impact imediat tangibil, imagini difuzate in toata lumea ale dunelor, plajelor si muntilor au continuat sa atraga privitori. Toate studiile au relevat atat sprijin din partea publicului, cat si audiente TV crescute in ambele tari-gazda. De asemenea, au confirmat audienta de care s-a bucurat Enrique Meyer, secretarul de stat pentru turism din Argentina, care deja subliniase anul trecut ca „Dakar a fost cel mai bun instrument de promovare a turismului din intreaga istorie a Argentinei“.
Argentina: 3,1 milioane de spectatori ( Startul oficial, 7 zile de cursa, finisul competitiei)
 Chile: un milion de spectatori (7 zile de cursa, o zi de odihna)

Beneficii economice: 126,3 milioane de euro, in Argentina
Cu tot necesarul semnificativ de logistica, Raliul Dakar a petrecut mai mult de doua saptamani in Argentina si Chile. Toate cheltuielile organizatorice legate, de exemplu, de transport, cazare si hrana reprezinta injectii directe de fonduri in economia locala. Studiile efecuate pe esantioane de spectatori care au venit sa vada cursa sau chiar mass-media care a relatat evenimentul au ajutat la evaluarea beneficiilor totale legate direct de competitie. Pentru tot raliul, estimarea impactului economic direct se ridica la 396 milioane de pesos (74,3 milioane de euro). Studiul comandat de Guvernul argentinian s-a focusat, de asemenea, pe aspectul beneficiilor indirecte – imaginea de tara si optimizarea potentialului turistic. Evaluate la 277 milioane de pesos (52 milioane de euro), aceste beneficii ajung la o cifra totala de 673 milioane de pesos (126,3 milioane de euro), doar pentru Argentina.Dakarul la TV: 190 de tari, tot mai multe imagini
Interesul dovedit de canalele de televiziune din toata lumea a atins noi cote. 69 de posturi au transmis imagini ale raliului in 190 de tari, acoperind un total de 1.200 de ore. Pentru cursa in sine, 55 de posturi TV internationale, nationale si regionale si-au trimis echipe care au realizat reportaje proprii, pe langa cele furnizate zilnic de organizatori. In timpul editiei 2010, telespectatorii canalelor nationale franceze au putut, de asemenea, sa urmareasca imagini in direct ale cursei, cu filmari aditionale si comentarii transmise din elicopterul care zbura pe deasupra pilotilor favoriti – o premiera in istoria acestui raliu.

Bookmark and Share
 

Spune-ti parerea

 
 
 
 
 
 

Avertisment
Autorul comentariului va fi singurul responsabil de continutul acestuia si isi va asuma eventualele daune, in cazul unor actiuni legale impotriva celor publicate.
Va rugam sa nu folositi un limbaj indecent.