Cauta in stiri

RSS Feed

Endurocross

Mani Gyenes a devenit pentru a 4-a oara Campion al Romaniei la Endurocross

16.08.2010
Foto ©: Vectra Racing

Sambata, 14 august, Mani Gyenes a castigat cursa de la Limanul - eveniment din cadrul X-Country Festival - si a devenit pentru a patra oara campion al Romaniei la endurocross.

In varsta de 26 de ani, Mani Gyenes a reusit ca de-a lungul celor peste 10 ani de motociclism sa devina cel mai titrat pilot de enduro si rally-raid din Romania si sa obtina, in competitii internationale, rezultate unice pentru sportul cu motor romanesc. Nascut la Satu Mare, Mani s-a apropiat de motorsport de la o varsta frageda, insa primul contact l-a avut cu kartingul, doar de la 16 ani trecand la motociclism. Zsolt Szilveszter, unul din pionierii enduroului din Romania, este cel care i-a dat o sansa lui Mani si prima motocicleta.

Dupa ani in care a concurat in Campionatul de Enduro al Romaniei satmareanului i s-a ivit posibilitatea de a participa la Red Bull Romaniacs competitie care avea sa devina cel mai dificil raliu hard-enduro din lume. Daca 2004 a insemnat participarea la prima competitie in care sunt prezenti si piloti de talie mondiala (RBR), 2007 a fost pentru Mani anul in care a ajuns la Dakar si la International Six Days Enduro (cea mai veche competitie de enduro recunoscuta de  Federatia Internationala de Motociclism, in 2010 se desfasoara a 85-a editie). Datorita evolutiei de la ultima editie africana a Dakar-ului (locul 46 la general si 9 la debutanti), Mani este cel mai bine clasat roman in acest raliu. Participarea la ISDE se rezuma in palmaresul sau cu obtinerea medaliei de argint.

In 2008, datorita lui Marcel Butuza, Mani Gyenes intra in Vectra Racing si castiga o proba speciala in Raliul Faraonilor, etapa din Campionatul Mondial de Rally-Raid. Datorita victoriei la clasa Productie din Raliul Marocului (etapa din Campionatul Mondial de Rally-Raid), se poate spune ca Mani este romanul cu cel mai bun rezultat in raliuri fie ca este vorba de doua sau patru roti.

Pe plan international, Mani mai are trecute in palmares doua victorii la Red Bull Romaniacs clasa Expert, iar pe plan intern doua victorii la Romanian Extreme Adventure si trei titluri de campion national la enduro.

Cursa de la Limanul (zona Vama Veche – 2 Mai) a fost a opta etapa a Campionatului National de Endurocross si face parte din X-Country Festival, iar Mani a castigat sapte din cursele disputate pana in prezent, inclusiv competitia desfasurata weekendul trecut la 1.200 metri altitudine in cadrul complexului Cheile Gradistei Fundata.  Sezonul 2010 al Campionatului National de Endurocross se va incheia pe 25 septembrie cu etapa de la Busteni.

Bookmark and Share
 

Spune-ti parerea

 
 
 
 
 
 

Avertisment
Autorul comentariului va fi singurul responsabil de continutul acestuia si isi va asuma eventualele daune, in cazul unor actiuni legale impotriva celor publicate.
Va rugam sa nu folositi un limbaj indecent.