Cauta in stiri

RSS Feed

stunt riding

Stunt Ride 2009: Etapa de campionat mondial sau doar un show?

19.05.2009
Foto ©: Motoflash

Prima editie a Campionatului Mondial de Acrobatii pe motocicleta, anuntat de clubul din Baia Mare Urban Moto, a avut loc in weekend in parcarea de la RomExpo, insa denumirea de "campionat mondial" s-a schimbat pe parcursul competitiei.

Prima zi a competitiei, dedicata calificarilor si preliminariilor, s-a desfasurat relativ bine, avand in vedere ca pilotii care au ajuns inca de vineri, pentru a testa pista, si-au anuntat rivalii care inca nu erau in Bucuresti ca pista pe care urmau sa se desfasoare probele are o calitate indoielnica, lucru care redus numarul celor intrati in competitie cu 14, potrivit declaratiilor presedintelui Urban Moto, Maczo Istvan.

Desi problemele organizatorice au inceput inainte de inceperea competitiei, spectatorii prezenti la RomExpo s-au declarat absolut incantati de performantele sportivilor din afara, insa au impresionat si cei doi piloti romani.

"Desi de pe o pozitie inferioara, in ceea ce priveste banii, sponsorii si sustinerea, romanii nu s-au lasat intimidati si au demonstrat ca se poate face performanta cu multa munca si talent", potrivit lui Radu Sandovici, administrator al forumului Urban Riders, care a asigurat promovarea evenimentului.

Una dintre dezamagirile organizatorilor a fost prezenta redusa la eveniment, desi unii pasionati au venit din afara Capitalei. "A fost un eveniment frumos si sper ca nu se va opri la prima editie. Cu cat mai multe evenimente de acest gen, cu atat mai bine. A meritat drumul pana la Bucuresti si soarele arzator", este de parere un membru al Urban Riders.

Totul se reduce la un simplu show
Problemele reale ale evenimentului au aparut din cauza pilotilor maghiari, dupa cum afirma Istvan. Presedintele Urban Moto sustine ca acestia au fost favorizati de juriu, motiv pentru care unii concurenti au refuzat sa mai intre pe pista, aceasta fiind situatia unuia dintre cei mai buni stunteri din Franta, Duke. Acesta se afla pe locul 8 pe lista juriului.

In a doua zi a competitiei pilotii deja hotarasera ca totul se reduce la un simplu show de la etapa de campionat mondial. Duminica dimineata era alt juriu decat cel de sambata, organizatorii fiind nevoiti sa gasesca alte persoane care sa jurizeze, dupa cum a declarat Maczo Istvan.

Unele dintre nemultumirile exprimate de toti pilotii au fost legate de schimbarea regulilor de la o zi la alta, in cadrul probelor de free riding timpul acordat pilotilor a variat de la 5 pana la 8 minute. Spatiul limitat pentru staff a fost o alta problema semnalata de piloti.

"Desi trebuiau sa mai intre inca doi piloti pe pista, juriul a hotarat sa inceapa deliberarile. Eu, in calitate de organizator trebuia sa stau si sa ma uit. Eu nu am de unde sa stiu care sunt criteriile de jurizare. Pe de alta parte, nu exista un for superior care sa reglementeze acest sport, asa ca aceste criterii raman la latitudinea celor din juriu", a mai mentionat Istvan. Lipsa reglementarilor pare sa fi facut posibila subiectivitatea celor din juriu in ceea ce ii priveste pe pilotii din Ungaria, dupa cum a afirmat presedintele Urban Moto.

Terminarea brusca a evenimentului
Ceea ce a urmat e de domeniul comediilor hollywoodiene. Inainte de finala trebuia sa fie pauza de masa, insa a fost finalul evenimentului. La nici jumatate de ora de la inceperea pauzei niciun organizator nu se mai afla la RomExpo, moment in care presedintele Urban Moto spune ca a plecat la hotel pentru a discuta cu presedintele Federatiei de Stunt din Ungaria, Amrein Laszlo, cel care a negociat cu o parte dintre piloti pentru participarea la eveniment, pentru rezolvarea problemelor din spatele pistei.

Dupa cum ne-a declarat Maczo Istvan, intelegerea initiala cu Laszlo a fost ca acesta din urma sa primeasca 3.000 de euro pentru aducerea la eveniment a 20 de piloti. Presedintele Federatiei de Stunt din Ungaria a fost "responsabil" de prezenta a 16 piloti pe pista de la RomExpo, insa a dorit sa primeasca in continuare cei 3.000 de euro.

Dupa ce au plecat toti spectatorii din parcarea RomExpo, pilotii si-au manifestat  nemultumirea fata de finalul evenimentului. Toti au considerat ca este vorba de o inselatorie si si-au manifesta frustrarea prin ruperea banner-ului cu numele organizatorului.

"Am venit de la mii de kilometri pentru a participa la aceasta competitie, am pierdut timp si nu ne asteptam sa se termine asa", au fost unele dintre cele mai putin dure declaratii ale pilotilor.

Acestia au fost nemultumiti de lipsa premiilor, a caror valoare trebuia sa se ridice la suma de 16.500 de euro, insa Istvan sustine ca premiile se acordau in conditiile in care era vorba de o etapa de campionat mondial, nu doar pentru un simplu show. Acesta a luat drept etalon valoarea premiilor oferite in Ungaria la astfel de evenimente, unde pentru primul loc nu se ofera mai mult de 500 de euro.

Pe de alta parte, organizatorul a mai spus ca "fiecare echipaj a primit bani de drum,  benzina, plus cazare si masa. Sambata am fost sunat de la hotel ca raiderii au devastat hotelul, sunt beti si ca trebuie sa platesc tot".

Via | Adevarul

Bookmark and Share
interesat de stunt by bunaru florentin on 25.01.2010
sal... am urmarit cu mare atentie competitia dar am avut o mare dezamagire cand am auzit ca multi concurenti au renuntat sa mai vina ..... in schimb a fost un spectacol pe cinste ..... bafta si ne vedem la competitie
Spectatori by Ana-Maria on 17.04.2010
Partea cea mai proasta e ca spectatorii au venit pentru o etapa de campionat mondial si nu s-au simtit absolut deloc lezati de tot circul care li s-a oferit de catre organizatori. Nu am vazut in viata mea o astfel de competitie, in care toata lumea face ce ii trece prin cap si se arunca vina de la unul la altul. Reactia pe net a celor care au fost la RomExpo a fost extrem de intarziata. Nu mi-a venit sa cred ca nu si-a dat nimeni seama ca nu a mai fost finala. Toata lumea a plecat multumita acasa si abia dupa 24 de ore a inceput circul pe net.
 

Spune-ti parerea

 
 
 
 
 
 

Avertisment
Autorul comentariului va fi singurul responsabil de continutul acestuia si isi va asuma eventualele daune, in cazul unor actiuni legale impotriva celor publicate.
Va rugam sa nu folositi un limbaj indecent.